SVENSKA LUTAN

Framstående musikanter med lutan som instrument

Genom tiderna har det funnits många kända lutenister, det vill säga musiker som spelar på luta.

Här följer några av de mest framgångsrika och berömda lutenisterna som finns i världen, både längre bak i historien och mer nutida musiker.

Nigel North

Nigel North är en brittisk lutenist som har hyllats som den bästa musikern på luta någonsin. Han föddes 1954 i England. Han är autodidakt på just instrumentet luta, och började att lära sig att spela det redan som femtonåring. Nigel North har dock också en gedigen musikutbildning, och spelar förutom luta även fiol, mandolin, cittra, och en rad andra instrument. Han har gjort över hundra inspelningar med kända orkestrar och sångare.

Evert Taube

Evert Taube är en av Sveriges mest kända vissångare. Han föddes 1890 och dog 1976. Förutom alla de folkkära visor han har komponerat så är han också en känd lutspelare och trubadur, och utöver detta även en skicklig bildkonstnär. Här kan du se en bild och läsa en beskrivning av hur Evert Taube spelar luta på Gyldene Freden. Årtalet var 1925.

Waed Bouhassoun

Waed Bouhasson föddes 1979 i Syrien. Hon spelar en luta med kort hals, kallad oud, som är mycket vanligt förekommande inom arabisk musik. Waed Bouhasson är doktor i etnomusikologi. Hon gav ut sin första skiva “The Voice of Love” år 2009. Sedan dess har hon släppt ytterligare två album. Hon är en ny representant för gammal, traditionell oudmusik. Mycket av hennes verk är baserat på uråldrig arabisk poesi, men i egna kompositioner. Waed Bouhasson har också framfört sina verk vid konserter i Sverige.

Francesco da Milano

Francesco da Milano var en lutspelare och kompositör som levde och verkade under renässansen. Han föddes 1497 i Italien, och dog 1543. Både hans far och äldre bror var musiker. Francesco da Milano fick en gedigen utbildning inom musik som barn. Som tjugotreåring flyttade han till Rom och fick arbete som lutenist hos en rad påvar och kardinaler. Han blev mycket berömd under sin levnad och blev bland annat hedrad med epitetet “Den gudomlige”. Samtida skribenter gav vittnesbörd om hans enastående musikaliska förmåga på luta och det kontrabas-liknande instrumentet gamba.

Diana Poulton

Diana Poulton föddes 1903 i England och dog 1995. Från början utbildade hon sig till konstnär och arbetade också ett tag som modell. Med tiden blev hon en välkänd musikforskare och lutspelare. Genom sitt arbete skapade hon en pånyttfödelse av lutans popularitet. Diana Poulton gjorde hundratals radioprogram som presenterade musik framförd på luta till lyssnarna. Tillsammans med Ian Harwood grundade hon också “The Lute Society” år 1956.

Comments are currently closed.